fbpx

Hoe je negatief om zet in positief.  

Negatieve situaties positief benaderen is een groot proces geweest bij mij. Sinds ik ongeacht de situatie, toch positief kan blijven, heb ik een grote innerlijke rust mogen ervaren.  Zo simpel is dat helemaal niet zul je wel denken. Logisch, dat dacht ik ook. In dit geval baart oefening echt kunst.

In dit artikel heb ik drie voorkomende negatieve situaties geschetst waarin we snel geneigd zijn in de negativiteit te gaan hangen. Ik wil graag proberen uit te leggen hoe je dit om kan zetten in iets positiefs, of in ieder geval anders kan benaderen waardoor de negativiteit niet blijft hangen.

Ik geloof heilig in de wet van aantrekkingskracht. Als je negatief ervaart en voelt, komt negatief je toe. Je herkend het vast wel, er gebeurd wat vervelends en dus voel jij je ook zo. Ineens lijkt alles tegelijk fout te gaan! Dat is voor mij dus wat er gebeurd als je in de negativiteit blijft hangen.

Dit betekend dus ook dat wanneer je een negatieve situatie eens anders benaderd, je al heel snel beloond kan worden.  Vrijwel altijd met een positieve situatie die er niet was geweest zonder de eerdere negatieve.  Ik deel graag mijn inzichten op dit gebied met jullie en hoop dat het je wat hulp kan bieden in een heftige situatie.

Er is een persoon met een negatieve lading in je leven, die je niet kan loslaten.
Het gebeurd ons allemaal wel eens, iemand die dicht bij je staat heeft veel pech of is misschien (geestelijk) ziek. Je geeft om deze persoon en dus probeer je in alle opzichten te helpen. Toch gaat de negatieve lading van deze persoon langzaam aan jou vreten. Er is alleen nog ruimte voor geklaag en elke uitweg is onmogelijk voor deze persoon op het moment. Je moreel besef heeft de boventoon, dus blijf jij je omringen met deze negativiteit. Hoe vind je hier een goede balans in?

Anderen helpen is altijd goed, mits het ten koste gaat van jezelf. Het is heel belangrijk om jezelf op nummer 1 te blijven zetten, hoe hard iemand ook aan je trekt. Probeer de persoon te helpen in positiviteit en ga niet mee in het negatieve. Je mag ook best liefdevol voor jezelf opkomen in deze situatie. Accepteer dat de ander in proces zit en respecteer daarbij ook jouw eigen balans.

Zit deze persoon bijvoorbeeld al dagen tegen je aan te klagen over anderen? Of misschien wel over hoe het allemaal geen zin meer heeft. Geef dan aan dat je meeleeft, maar graag de positieve dingen wil belichten. Doe dit ook! krijg je hier een negatieve respons op, laat de situatie dan even. Het is niet jouw verplichting om hier aan mee te doen. Ook al kan die persoon je misschien wel dat gevoel geven. Adem in en uit en denk goed na aan wat jij te bieden hebt. Je zult de ander nooit kunnen helpen als je zelf negatief beladen bent.

Boos worden op deze persoon heeft ook geen zin, respecteer dat de ander nu eenmaal in een lastig proces zit. Je kan ook in liefde wat afstand nemen en je grenzen bewaken. Door geen ruzie te maken en je lieve zelf te blijven, hou je de eer altijd aan jezelf. Hierdoor ontstaan ook geen nare ruzies welke de ooit zo goede band misschien wel voorgoed kunnen verbreken. Adem in en uit.

Laat dus zien hoe het anders kan, en bied positiviteit en gezelligheid aan. Is hier geen behoefte aan, dan is het beter om even afstand te nemen. Niemand, inclusief jijzelf heeft er iets aan als ook jij met een rotgevoel op de bank zit. Leef dus je leven en hou rekening met jezelf. Op het moment dat deze negatief beladen persoon ook deze behoefte weer voelt, dan komt deze vanzelf weer bij je terug. Dat is ook het mooiste cadeau wat jij kan geven aan deze persoon.

 Je ziet je dromen in duigen vallen
Je hebt een droom en bent keihard bezig om hier werkelijkheid van te maken. Er zijn echter wel een paar factoren die meespelen. Je bent druk bezig met hulp vragen en iets opzetten. Ineens krijg je het ene slechte bericht na het andere. Het kan niet of er moet eerst wat anders gebeuren. Iemand wil of kan je niet helpen. Voor je gevoel valt je droom in duigen, laat maar lekker!

Het is heel logisch dat je wilt stoppen als je het gevoel hebt dat je aan alle kanten wordt tegen gewerkt. De mensen die écht succesvol zijn hebben ook eerst vaak nee moeten horen. Wanneer er een verwachting niet waar gemaakt kan worden, besef dan dat het zo niet voor jou bedoeld is. Dat betekend niet dat jouw doel niet bereikt kan worden, het betekend alleen dat het via een andere weg moet.

Elke tegenslag is een leerproces. Misschien wilde je wel te snel? Of was je eerste insteek niet realistisch? Uit elke tegenslag valt altijd iets te leren, zo kun je deze negatieve ervaring een positieve lading geven. Denk niet uit wat er fout is gegaan, maar welke opties er wel zijn. Als je geen opties ziet, betekend dit dat je benadering verkeerd is. Er is namelijk altijd een weg. Het gezegde “waar een wil is daar is een weg” bestaat niet voor niks. Jouw negatieve gevoelens zijn het enige wat de weg blokkeert.  

Zie je tegenslagen als een manier om het nóg beter te kunnen doen dan dat je eerder al van plan was. Herschrijf je plan, je weet nu tenslotte heel goed wat je niet moet doen. Zie het als een motivatie in plaats van een demotivatie. Met je opgedane kennis kun je nu opnieuw beginnen. Als je kunt creëren vanuit positiviteit, zal het je ook toe komen. Daar is soms geduld voor nodig, maar het is het zó waard. Achteraf kun je met meer trots terug kijken op wat je hebt bereikt.

 

Iemand heeft een hekel aan je en praat daarover tegen anderen.
Iemand, of misschien wel meerdere mensen hebben besloten dat ze jou niet mogen. Dit resulteert in afkeurend gedrag. En je hoort ineens van anderen dat je van alles verkeerd hebt gedaan of doet. Roddels die maar bij één persoon vandaan kunnen komen.

Het voelt altijd pijnlijk om afkeuring te ontvangen, van wie dan ook. Het maakt je onzeker en je gaat twijfelen of je het allemaal wel zo goed doet. Mensen horen vreemde roddels over je en gaan misschien daarom anders naar je kijken. Het “gewoon negeren” lijk heel simpel, maar dat gaat eigenlijk bijna niet. Je kunt iemand die jou niet mag niet vragen om op te houden, dat gaat waarschijnlijk niks opleveren.

Hoe kun je het dan toch negeren, maar tegelijkertijd ook bewust veranderen in een positieve situatie?

Als er over je wordt gepraat, dan is dat vrijwel altijd uit afgunst. Iemand irriteert zich aan dat wat jij hebt wat de ander niet heeft. Omdat die persoon negatieve uitspraken over je doet ben je geneigd om jezelf te gaan verdedigen of verhaal te gaan halen. Dat is een eerste reactie die bijna iedereen wel heeft en is dus heel normaal. De kunst in deze situatie is echter om precies het tegenovergestelde te doen. Als je negatief namelijk met negatief gaat bestrijden zal de situatie alleen nog maar verder opblazen. Probeer je eens te verplaatsen in deze persoon.

Ja echt, je verplaatsen in iemand die jou niet mag. Je hoeft geen begrip te hebben voor het feit dat diegene jou niet mag, maar je kunt wel empathie hebben voor het feit dat deze persoon helemaal uit balans is. Hierdoor belaad jij jezelf namelijk positief en zul jij de negatieve nasleep van de situatie niet krijgen.

Jij hoeft je niet te verdedigen omdat een ander besluit dat je wat mankeert. Jij weet namelijk wat een lief, mooi en oprecht mens je bent. Omdat jij dat weet, heb je ook geen behoefte aan wraak, oprecht niet. Dat zou je namelijk een minder oprecht mens maken. En juist omdat jij zo’n lief en leuk mens bent, zul je met afgunst te maken krijgen. Dat hoort er nou eenmaal bij. Dat is de ander zijn proces en niet van jou. 

Dus wederom adem, lach en zeg dat je de ander het beste gunt als de roddel jou bereikt. Je zult enkel respect kunnen ontvangen voor deze houding, van anderen en van jezelf. Zonder dat je daarbij iemand hebt hoeven kwetsen, wederom inclusief jezelf. Hoe mooi is dat?

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

X
Scroll naar top